Walstraat en omgeving 50- en 60-er jaren
Met zo'n 90 zaken is de Walstraat de belangrijkste winkelstraat in de jaren 50- en 60. De straat zelf is nog heel herkenbaar.
Veel bekende zaken uit die tijd zijn verdwenen. Op deze webpagina laat ik er enkele voor de 70+ers van nu herleven.

Vanaf de Nieuwendijk zit in het tweede pand aan de linkerkant de bekende Astoria-bar, die altijd tot diep in de nacht open was.
Iets verderop aan de overkant op de hoek van de Nieuwstraat heb je kruidenier de Quelery. In beide hoekpanden aan de overkant zat de bekende modezaak van Bischoff. De ene hoek voor herenmode, aan de andere kant de zaak voor damesmode van de 3e foto. Daar was in Sinterklaastijd achterin de zaak de goedheiligman te vinden om de liedjes van de massaal toestromende kinderen aan te horen.
Schuin er tegenover de bekende sigarenzaak van Ter Meulen. Op zondagmiddagen vaak een hele drukte als in de etalage de sport en toto-uitslagen getoond werden. En aan de overkant naast lunchroom De Valk op de hoek van het Groenewoud de winkel van Jo Fibbe voor lederwaren en parfumerie. De foto is genomen voor de start van de altijd spectaculaire jaarlijkse uitverkoop. Voor de allereerste klant een fraaie koffer soms letterlijk voor een appel en een ei. Koopjesjagers namen de avond ervoor al plaats voor de ingang.

Verder de Walstraat richting Kleine Markt vind je vanaf het Groene Woud sigarenzaak Weka, lunchroom Zaal, het latere Atlanta, en café Metropole. Daarnaast begint de herenmodewinkel van Duym's, die doorloopt tot de toenmalige Rioolstraat ( de huidige Weteringstraat ) zoals te zien is op de volgende foto van de Kleine Markt. Daarop ook de kruidenierswinkel De Gruijter, waar je met de oranje kassabonnen 10 % korting op de volgende aankopen spaarde. Van wat latere datum is de foto van de Provinciale Zeeuwse Courant, waar je in de vitrines de van foto's voorziene nieuwsberichten kon lezen. Aan de achterkant ervan in de Vlamingstraat was de drukkerij. Links ervan radiowinkel van Van der Meer, schoenenwinkel Bata en herenmodezaak Meeuwsen.


© A.J. ( Hans ) van Hal, https://www.ajvanhal.nl