Waarom deze oefenwebsite?

De aanleiding
Als pas aangetreden bestuurslid van de dorpsvereniging van Nieuw- en Sint Joosland, was ik in 2007 op zoek naar een manier om actuele zaken in het dorp naast een huis-aan-huis-krantje ook online te publiceren. Kort erna kwam vanuit de toenmalige projectgroep Dorp van de Toekomst de wens om de actuele stand van zaken van het project via een website te volgen. Een enthousiaste dorpsbewoonster bleek zelfs bereid een eerste opzet te maken met eigen gemaakte HTML-webpagina's.
Ik heb me toen via een cursus Webdesign verdiept hoe je met HTML-instructies een website bouwt. Daarmee konden we voortaan samen de inmiddels vervangen website www.dvnieuwland.nl onderhouden.
Inmiddels worden er nauwelijks meer websites op die manier gebouwd. Er zijn nu voordelige pakketten als WordPress en zelfs gratis pakketten, waarvoor geen kennis van HTML nodig is.
Programmeren in HTML-taal is omslachtiger, maar heeft het voordeel dat je de opmaak van de webpagina's volledig in eigen hand hebt. Bovendien zijn de websites heel compact en werken sneller. Daardoor ben ik het op die manier blijven doen.

Ik probeer op mijn website af en toe wat uit voor andere websites, die ik ontwikkel of onderhoud.
Zoals de website over de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland en de website van Ria van Hal-Böneker.

Tips over Windows en voor geïnteresseerden in HTML-websites
Mijn website bevat informatie over enkele hulpprogramma's en links naar nuttige sites waar ik gebruik van maak. Zoals FTP-programma FileZilla, waarmee ik websites upload naar webhostingbedrijf Strato. En een link naar een regelmatig door mij geraadpleegde HTML-handleiding. Verder wat informatie over programma's als HTML-kit, IrfanView en Microsoft OneNote.


januari 2022


© A.J. ( Hans ) van Hal, https://www.ajvanhal.nl