De Stenenbeer ( voorheen Steenenbeer ) in de 20e eeuw
Deze webpabina toont de ontwikkelingen van de Steenenbeer en directe omgeving. Hier groeide ik eind 50- begin 60-er jaren op.

Aan het begin van de 20e eeuw keek je vanaf de huizen op de Steenenbeer uit op de later gedempte Nieuwe Haven.
De andere kaden van de gedempte haven, kregen nadien nieuwe straatnamen: De Pottekade ( of Pottekaai ) veranderde in Wilhelminastraat en de Hooikade werd Hendrikstraat. Op krantenbankzeeland.nl is te vinden dat dit in april 1908 door de gemeenteraad is besloten. In de gedempte haven tussen deze straten, pal tegenover de huizen aan de Steenenbeer, verrees rond 1915 het nieuwe Post- en Telegraafkantoor. Helaas is dit markante gebouw eind vorige eeuw gesloopt voor de aanleg van een parkeerterrein.
In de rubriek Blauwgeruite Ziel verscheen een artikel met mooie foto over de aanleiding en financiering van het dempen van de haven.


Tenslotte een advertentie uit 1923 van het Harley Huis op Steenenbeer 1, een opmerkelijk artikel over de voormalige bewoners van huisnummers 3, 5 en 7. Dat gaat over de laatste oorlogsjaren toen de Duitsers enkele antitankwallen haaden gebouwd ter verdediging tegen de geallieerden. Een wal liep vanaf de Zeilmarkt naar de Steenenbeer.
En vlissingendronk.nl bevat een artikel over het in de 60-er jaren gehuisveste pension in hoekpand 11, waar je ook terecht kon voor reparatie van overhemden. De huisnummers 13 t/m 19 hadden toen al plaats gemaakt voor scheepswerf de Schelde.

© A.J. ( Hans ) van Hal, https://www.ajvanhal.nl