De Stenenbeer ( voorheen Steenenbeer ) in de 20e eeuw
Deze webpabina toont de ontwikkelingen van de Stenenbeer en directe omgeving. Hier groeide ik eind 50- begin 60-er jaren op.
Maar kijk eerst even op Google Street View hoe het er tegenwoordig uitziet.

Aan het begin van de 20e eeuw keek je vanaf de huizen op de Steenenbeer uit op de later gedempte Nieuwe Haven.
De andere kaden van de gedempte haven, kregen nadien nieuwe straatnamen: De Pottekade ( of Pottekaai ) veranderde in Wilhelminastraat en de Hooikade werd Hendrikstraat. Op krantenbankzeeland.nl is te vinden dat dit in april 1908 door de gemeenteraad is besloten. In de gedempte haven tussen deze straten, pal tegenover de huizen aan de Steenenbeer, verrees rond 1915 het nieuwe Post- en Telegraafkantoor. Helaas is dit markante gebouw eind vorige eeuw gesloopt voor de aanleg van een parkeerterrein.
In de rubriek Blauwgeruite Ziel verscheen een artikel met mooie foto over de aanleiding en financiering van het dempen van de haven.
Ter illustratie een plattegrond met de havens van Vlissingen vlak voor de demping van enkele havens in de binnenstad.
Tevens een plattegrond uit 1920 nadat enkele havens in de binnenstad zijn gedempt.

Drie foto's van voor de oorlog met het postkantoor, het Harley Huis op Steenenbeer 1 en de huisnummers 13 t/m 19 die later plaats zouden maken voor scheepswerf de Schelde. Verder een opmerkelijk artikel over de voormalige bewoners van huisnummers 3, 5 en 7. Het gaat over de laatste oorlogsjaren toen de Duitsers in Vlissingen enkele antitank-wallen hadden gebouwd ter verdediging tegen de verwachte geallieerden-invasie. Op de rechteroto is de anti-tankwal te zien, die liep vanaf de Zeilmarkt tot de Steenenbeer.

Dit betreft foto's uit de 50- en 60-er jaren. Met Harry's Hoby Home op de hoek Groenewoud, Kleine Kerkstraat. De rechterfoto, genomen vanaf de Steenenbeer, is de slagerij op de hoek Hendrikstraat/ Koudenhoek.

En vlissingendronk.nl bevat een artikel over het in de 60-er jaren gehuisveste pension in hoekpand 11, waar je ook terecht kon voor reparatie van overhemden. De huisnummers 13 t/m 19 hadden toen al plaats gemaakt voor scheepswerf de Schelde.

© A.J. ( Hans ) van Hal, https://www.ajvanhal.nl